SHORT STORIES


Hoe zorg je ervoor dat je stem gezond blijft? Het realiseren van gezond stemgebruik staat bij mij hoog op de prioriteitenlijst. Er is dan ook een aantal richtlijnen wat je kan inzetten om je vocalen een beetje self-love te geven! 

Begin met de basics: de warming-up en de stretch. Hiermee bedoel ik het opwarmen van je stem, het aanwakkeren van je ademsteun en het stretchen van je nek, schouders en gezichtsspieren. Zonder een goede warm-up, put je je stem sneller uit en merk je sneller overbelasting op. Een warming-up en stretch warmt je lichaam ook letterlijk op, wat je spieren versoepeld en je stem ook losser zal maken. Het uitvoeren van technieken zal hierdoor een stuk gemakkelijker zijn! 

Wees lief voor je stem. Daarmee bedoel ik vooral de mindset die je hebt tijdens het zingen. Ga je jezelf te snel uitdagen en begin je te vlug met lastige technieken? Dan kan het zijn dat je in de haastige momenten ook (de nodige) controle verliest. Heb geduld en geef jezelf de tijd die je nodig hebt. 

Voeding kan een belangrijke rol spelen bij het verzorgen van je stem. Wil je je stem wat meer liefde geven? Ga dan voor het drinken van voldoende water (voor de koukleumen onder ons, theetjes!) en maak van koffie en alcohol je ‘sometimes-friends’. Het is prima om dit met mate te nuttigen, maar je cafeïne en alcohol kunnen een gek effect hebben op je spierspanning en dus ook op je stem. 

Helpen de bovenstaande tips nog niet voldoende bij het ontspannen van je keel en het boosten van je vocalen? Stomen is een van mijn favoriete remedies voor het relaxen van mijn stem. Vooral bij een lichte verkoudheid, hoest of keelpijn werkt dit heel prettig! * 
De beste tip die ik je kan geven? Gun jezelf en jouw prachtige stem deze me-time momentjes! Het is wetenschappelijk bewezen dat het inplannen van de momenten al veel goeds doet voor je lichaam in termen van ontspanning, laat staan het uitvoeren ervan! Neem elke dag vijf minuutjes de tijd om iets te doen wat je helpt te ontspannen en je stem gezond te houden, je zult de verschillen snel opmerken! 

Zou jij willen werken aan je technieken, mindset en een stukje zelf-liefde voor je stem? Boek dan snel een InTune sessie. Ik werk samen met jou een plan uit dat past bij jou en je stem! 
 
 
* Disclaimer: dit is geen medisch advies. Heb je veel last van je keel en/of ervaar je stemproblemen? Neem dan contact op met je huisarts. 

READ MORE

Music and the 
brain

Wist jij dat je brein reageert op verschillende elementen waaruit muziek ontstaat? En dat je gezondheid positief wordt beïnvloed door leuke liedjes? En dat je productiever kan worden door muziek? Hoe kwetsbaarheid je helpt je doel te bereiken

Mensen stellen zich niet graag kwetsbaar op. Kwetsbaarheid laat je dingen voelen, zoals schaamte, angst, teleurstelling, verdriet. Dat is tenminste waar we bij het horen van het woord aan denken. Maar kwetsbaar zijn, betekent ook open staan voor positieve gevoelens als trots, vreugde en dankbaarheid.


PresenceJe houding, je gedrag en je gevoel beïnvloeden elkaar continu. Voel je je onzeker, angstig of zwak? Dan zie je dat terug in je gedrag en je houding. Voel je je juist vrolijk en zelfverzekerd? Dan straal je dat ook uit. Vandaag leg ik je uit hoe dit werkt en wat dit te maken heeft met zingen en performen!


Love and EmotionsEmoties maken een belangrijk deel uit van zang. Je kan ze uiten met een lied, ze plaatsen in een melodie en je publiek ermee raken. Maar hoe werkt dit precies? Hoe kan je het bewuster inzetten? En hoe ga je als zanger(es) om met alle emoties die bij zingen komen kijken?


Smiling, Singing and secrets to succes

December is de tijd voor ontspanning, de tijd van feestdagen en goed voor jezelf zorgen. Hoe kan je dit het beste aanpakken voor jou en voor je stem? 


Warming upVoor je aan je master plan begint om dat ene doel te halen, is het misschien handig om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Wil je bijvoorbeeld leren hoe je een lastige noot moet belten? Laten we beginnen!


Best Mistakes


Heb je ooit geprobeerd een moeilijk liedje te zingen, waarbij je na eindeloos oefenen bepaalde noten nog niet raakte of steeds bleef struikelen over dezelfde melodieën? The struggle is real with this one. Hoe frustrerend dit ook is, onthoud één ding.
Succes: 20% strategie en 80% mindset.


The Psychology of Music

Mensen houden van muziek, maar hier zit veel meer achter dan enkel een favoriet liedje. Wist je bijvoorbeeld dat je brein reageert op verschillende aspecten van muziek? En dat je productiever, en misschien zelfs slimmer wordt van muziek? 


Hide


Je openstellen is altijd moeilijk, al helemaal met zang. Je legt een stukje van jezelf bloot. Je bent tenslotte je eigen instrument. Hoe kan je jouw emoties laten zien, zonder je te willen verstoppen?


Courage


We zien het al helemaal voor ons, alle mogelijke negatieve uitkomsten van die ene situatie. Deze gedachten maken je al nerveus en angstig, stel je voor hoe je je voelt als die situatie er ook echt is...


Rebuild


Tip van de dag: richt je vooral niet op het afleren van oude gewoonten, maar op het aanleren van nieuwe gewoonten! Het is voor velen makkelijker om te focussen op iets nieuws. Waarom? Ik vertel het je!


Get out of your own way

Je kan jezelf nu eenmaal enorm in de weg zitten. De oorzaak hiervan is alleen niet altijd even duidelijk. Vaak zijn het dingen die je met simpele tips en trucs uit de weg kan werken!

Het Energiebudget


Waar krijg jij energie van? Het bijhouden van een energiebudget klinkt misschien raar en als een moeilijke, saaie, 'dit ga ik toch niet doen'-huiswerkopdracht, maar het kan ZO veel goeds met zich meebrengen! 

Herhaling = Key


Het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte duurt minimaal 21 dagen. De goede voornemens van dit jaar hebben dus ongeveer een maandje nodig om in je routine opgenomen te worden. Hoe dit precies werkt? 

Work-out zonder sportschool!

Was het ook jouw voornemen om gezonder te leven? Goed nieuws! Zingen is namelijk een super goede work-out.


Zingen tegen de winterdip!

Winter is here! De eerste sneeuwvlokjes hebben we gezien en dat betekent voor veel mensen het begin van een winterdipje. Lees hier wat jij kan doen om dit te voorkomen!