Get out of your own way

Je kan jezelf nu eenmaal enorm in de weg zitten. De oorzaak hiervan is alleen niet altijd even duidelijk. Misschien onderschat je jezelf, of ben je bang om fouten te maken? Vind je jezelf niet goed genoeg of weet je simpelweg niet hoe je iets voor elkaar kan krijgen? Allemaal dingen die je met simpele tips en trucs uit de weg kan werken!

Faalangst is iets waar iedereen wel in bepaalde mate mee te maken heeft, echter ervaart niet ieder mens faalangst als iets negatiefs. Faalangst is soms ook positief; het geeft je soms extra motivatie, meer kracht en de 'gezonde zenuwen' die je nodig hebt om een taak succesvol te volbrengen. Heb je last van de negatieve versie van faalangst, dan kan dat je enorm in de weg zitten.

Negatieve faalangst kan omgezet worden in positieve faalangst. Ja, echt. Het draait allemaal om het thema van de volgende maand: mindset, focus en intentie! Een klein voorbeeldje: je zingt vanavond voor publiek, super spannend! In de bovenstaande volgorde ga je bekijken hoe je er op dit moment voor staat. Hoe sta je tegenover het optreden? Vervang de gedachte 'wat is het eng!', door de gedachte 'dit wordt een leuke avond'. Stap twee: focus op de positieve twist. De laatste stap: ga heerlijk zingen, met de intentie om er een leuke avond van te maken!

Naast faalangst, wordt ook gesproken over het imposter syndrome, ofwel het oplichterssyndroom. Je weet in dit geval dat je goed bezig bent ('het vorige optreden ging top!'), maar bent hierdoor juist bang om door de mand te vallen. Je vindt jezelf eigenlijk helemaal niet zo goed, ook al heb je positieve ervaringen en krijg je voornamelijk positieve feedback. Herken je dit? Verander je mindset, vind de positieve twist. Focus niet op de stress-gevoelens, maar op de positieve gedachten. Zing met intentie: je weet wat je kan en zal dit ook laten horen!

Dit is natuurlijk zo'n gevalletje 'makkelijker gezegd dan gedaan', maar het is echt mogelijk. Wil je meer weten of wil je hulp bij het vinden van positieve twists? Ik help je graag!


Zingen tegen de winterdip!

Winter is here! De eerste sneeuwvlokjes hebben we gezien en dat betekent voor veel mensen het begin van een winterdipje. Lees hier wat jij kan doen om dit te voorkomen!


The Psychology of Music

Mensen houden van muziek, maar hier zit veel meer achter dan enkel een favoriet liedje. Wist je bijvoorbeeld dat je brein reageert op verschillende aspecten van muziek? En dat je gezondheid positief wordt be├»nvloed door leuke liedjes? En dat je productiever, en misschien zelfs slimmer wordt van muziek? 

Rebuild

Tip van de dag: richt je vooral niet op het afleren van oude gewoonten, maar op het aanleren van nieuwe gewoonten! Het is voor velen makkelijker om te focussen op iets nieuws. Waarom? Ik vertel het je!