HIDE

Je openstellen is altijd moeilijk, al helemaal met zang. Je legt een stukje van jezelf bloot. Je bent tenslotte je eigen instrument. Hoe kan je jouw emoties laten zien, zonder je te willen verstoppen?

Ten eerste is het belangrijk om je emoties te (h)erkennen. Als je niet weet wat je voelt en hoe een bepaalde emotie te herkennen is, kan je het ook minder goed uiten. Probeer erachter te komen wat je voelt, hoe het voelt en waarom het zo voelt. 

Wat je dan moet doen is makkelijker gezegd dan gedaan: accepteer de emotie. Ben je kwaad? Verdrietig? Bang? Deze emoties mogen er zijn. Er is maar één manier om hiermee om te gaan en dat is de gevoelens er laten zijn. De grote vraag is natuurlijk hoe je deze emoties ‘passend’ uit in je zang. Hiervoor heb ik een aantal tips!

In de spiegel durven kijken tijdens het zingen is al een mooie eerste stap om je emoties te reguleren. Je wordt continu geconfronteerd met wat je aan het doen bent (feedback!), zult extra moeten focussen op je emoties en kan jezelf ook voortdurend corrigeren. Begin met waarnemen: wat voel je, hoe voelt het en waarom voelt het zo? Laat het gevoel over je heen komen en accepteer dat het gevoel er is, alleen dan kan je het ook uiten! Corrigeer daarna pas (waar nodig). 

Een andere tool is de bij inTune wel bekende ‘Visualisatie’. Eerder noemde ik al de voordelen van visualiseren. Het kan je helpen je technieken verder te ontwikkelen, maar het kan ook emoties oproepen. Zing je een liedje met een verhaal waarin jij je herkent? Kan jij je identificeren met hetgeen de songwriter wilde zeggen? Of heeft dit liedje een speciale betekenis voor jou, omdat het gelinkt is aan een gebeurtenis? Visualiseer! Probeer het verhaal voor je te zien, in de schoenen te gaan staan van de schrijver of terug te gaan naar die ene speciale gebeurtenis. Laat je hierin meeslepen en uit wat je voelt in het liedje wat je zingt!


Tot slot mijn laatste tip: houd je niet in! 
Niets is mooier dan jezelf laten gaan in de muziek die je maakt! 


Work-out zonder sportschool!

Was het ook jouw voornemen om gezonder te leven? Goed nieuws! Zingen is namelijk een super goede work-out. 
Word jij mijn work-out buddy? 

Herhaling = Key

Het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte duurt minimaal 21 dagen. De goede voornemens van dit jaar hebben dus ongeveer een maandje nodig om in je routine opgenomen te worden. 
Hoe dit precies werkt? 


Courage

We zien het al helemaal voor ons, alle mogelijke negatieve uitkomsten van die ene situatie. Deze gedachten maken je al nerveus en angstig, stel je voor hoe je je voelt als die situatie er ook echt is...