Mensen stellen zich niet graag kwetsbaar op. Kwetsbaarheid laat je dingen voelen, zoals schaamte, angst, teleurstelling, verdriet. Dat is tenminste waar we bij het horen van het woord aan denken. Maar kwetsbaar zijn, betekent ook open staan voor positieve gevoelens als trots, vreugde en dankbaarheid. Het kan je dus ook verrijken en zelfs helpen met het bereiken van je doelen.
Om te laten zien hoe dit werkt, begin ik bij het begin: wat is je doel? Nog beter gesteld: wat is je droom? Dit is voor velen een confronterende vraag, want het stellen van een doel en het uitspreken van een droom zijn vaak toch twee verschillende dingen. Het verschil zit hier al in de mate waarin je je kwetsbaar opstelt. Een doel klinkt haalbaar, een droom vaak (nog) niet. Kwetsbaar zijn betekent in dit stadium groots durven denken en de uitdaging aan durven gaan.
Heb je je droom al voor ogen? Laten we deze dan omzetten in concrete, haalbare stappen. Hoe kleiner de stappen zijn hoe makkelijker het is om ze uit te voeren. Simpele dingen zijn vaak een kwestie van 'gewoon doen'. Wanneer dit niet lukt, kan je jezelf afvragen hoe kwetsbaar je jezelf voelt als je de stap moet gaan ondernemen. Ben je bereid om je kwetsbaarder op te stellen? Durf je fouten te maken? Of kies je voor de korte termijn en kom je liever niet in actie?
De grootste les hierin, vooral als het gaat over muziek en zang, is dat falen onderdeel uitmaakt van het proces. Fouten maken is onvermijdelijk. Door je kwetsbaar op te stellen en de fouten, angsten, valse noten en struikelblokken met open armen te ontvangen, zal je deze ook sneller overwinnen. Wees moedig, wees kwetsbaar en gun jezelf alle tijd om jouw droom waar te maken!