Love and Emotions

Emoties maken een belangrijk deel uit van zang. Je kan ze uiten met een lied, ze plaatsen in een melodie en je publiek ermee raken. Maar hoe werkt dit precies? Hoe kan je het bewuster inzetten? En hoe ga je als zanger(es) om met alle emoties die bij zingen komen kijken?

Je denkt misschien dat je tijdens het zingen voornamelijk moet letten op je (basis) technieken. Dit is gedeeltelijk waar; je hebt wel degelijk een bepaalde mate van techniek nodig om een mooie toon te vormen en je stem op een gezonde manier te gebruiken. Als emoties het spel betreden mogen we hier alleen anders mee om gaan. Het werkt namelijk zo, dat wanneer je een over het algemeen goede techniek beheerst, je hier niet meer voor 100% op hoeft te focussen. Na een bepaalde tijd gebruik je de technieken automatisch en mag je wat meer vertrouwen hebben in je stem.

In dit stadium geldt: hoe meer emotie, hoe beter je klinkt en hoe minder afhankelijk je zal zijn van de techniek. Wanneer je te gericht bent op je technieken, zal het langzaam oppervlakkig gaan klinken en zal je je publiek niet bereiken. Je zingt mooi, raakt elke noot, maar het voelt niet oprecht (there’s no fun in perfection). Focus op emotie kan ervoor zorgen dat je wat vrijer gaat zingen. Anders gezegd: emotie verbetert je techniek. Balance = key.

Je creëert een open houding wanneer je zingt met emoties. Veel mensen zijn geneigd zich op te sluiten in technieken en gaan daardoor zichzelf juist tegenwerken. Dit soort blokkades ontstaan niet alleen in je lichaam, maar ook in je gedachten. Hoe meer je het goed ‘moet’ doen, hoe minder goed het zal gaan. Focus ook in dit geval eens op de emoties achter een liedje. Verplaats je gedachten naar het verhaal, in plaats van de techniek. Wanneer je gelooft wat je zingt en je verhaal echt wilt overbrengen, zal je de noten veel eerder raken!

Wist je dat het uiten van je emoties met muziek ook zorgt voor een betere balans in je hormoonhuishouding? Het zorgt voor een verminderde waarde in cortisol. Wanneer je zingt met emotie, zing je als het ware je stress uit je lichaam. Je kunt hierdoor beter ontspannen, wat weer heel positief werkt op de controle over je stem.

Je zou kunnen zeggen, dat technieken en emoties de perfecte match vormen… wat denk jij?


Best mistakes

Heb je ooit geprobeerd een moeilijk liedje te zingen, waarbij je na eindeloos oefenen bepaalde noten nog niet raakte, niet goed uitkwam met je ademhaling of steeds bleef struikelen over dezelfde melodieën? The struggle is real with this one. Hoe frustrerend dit ook is, onthoud één ding. Succes: 20% strategie en 80% mindset.

Zingen tegen de winterdip!

Winter is here! De eerste sneeuwvlokjes hebben we gezien en dat betekent voor veel mensen het begin van een winterdipje. 
Maar wat kan je hier aan doen? Zing! 

Get out of your own way

Je kan jezelf nu eenmaal enorm in de weg zitten. De oorzaak hiervan is alleen niet altijd even duidelijk. Misschien onderschat je jezelf, of ben je bang om fouten te maken? Vind je jezelf niet goed genoeg of weet je simpelweg niet hoe je iets voor elkaar kan krijgen? Allemaal dingen die je met simpele tips en trucs uit de weg kan werken!