Presence

Je houding, je gedrag en je gevoel beïnvloeden elkaar continu. Voel je je onzeker, angstig of zwak? Dan zie je dat terug in je gedrag en je houding. Voel je je juist vrolijk en zelfverzekerd? Dan straal je dat ook uit. Vandaag leg ik je uit hoe dit werkt en wat dit te maken heeft met zingen en performen!

Merk je negatieve gevoelens bij jezelf op? Je bent dan waarschijnlijk geneigd in elkaar te duiken, je schouders op te trekken en je hoofd voorover te laten hangen. Misschien vouw je je enkels ook over elkaar of sla je je armen om je heen. Deze houding laat de emotie zien aan de buitenwereld. Tegelijkertijd geeft deze houding een seintje door aan je hersenen, wat de negatieve emoties alleen maar versterkt. Niet wat je wilt.

Wanneer je last hebt van podiumvrees, is dit een herhalend proces. Je bent nerveus en angstig, waardoor je houding dit uitstraalt en het gevoel zal versterken. Daarnaast werkt een gespannen en gesloten houding ook niet bevorderend voor je zangtechnieken; je geeft jezelf fysiek gezien onvoldoende ruimte om tonen te kunnen produceren. Je podiumvrees zorgt er dan voor dat een optreden ook niet goed zal gaan. Herkenbaar? Volg dan de volgende stappen:

1) Analyseren
Let tijdens je volgende optreden, studiobezoek of andere zenuwslopende situatie op je lichaam. Merk je dat je jezelf kleiner maakt? Zo ja, vraag jezelf dan eens af waar het door komt. Wat maakt je zo onzeker? Wat maakt je angstig? Door dit in kaart te brengen, kan je er beter op anticiperen in de toekomst.

2) Kracht oproepen
Het voordeel van de wisselwerking tussen je houding, je gevoel en je gedrag is dat je deze positief kan beïnvloeden. Verander je lichaamstaal. Hierdoor zal je gevoel en je gedrag aansluiten bij de positieve invloeden. Ken je de Superman-houding al? Je weet wel, handel in je zij, kin omhoog en schouders naar achteren. Deze houding is een super krachtige houding. Het ziet er niet alleen zelfverzekerd uit, het geeft ook je hormoonspiegel een boost. Door deze houding aan te nemen, maak je meer testosteron (confidence) aan en breek je cortisol (stress en paniek) af.

Deze super-houding is niet het enige trucje. De manier waarop je loopt is ook verbonden aan zelfverzekerdheid. Neem grotere stappen richting dat podium, beweeg je armen losjes mee met je stappen en neem voldoende ruimte in. Hierdoor zal je je veel krachtiger voelen! Hetzelfde geld voor spreken of zingen. Haal rustig adem, let op je tempo en maak gebruik van stiltes.

De belangrijkste tip hierbij: fake it ‘til you make it. Door de houding aan te nemen, ga je je er vanzelf naar gedragen!

3) Presence
Amy Cuddy heeft het krachtige gevoel wat ontstaat door een bepaalde houding onderzocht en ook benoemd. Zij noemt de zelfverzekerde staat een staat van ‘presence’. Je voelt dit niet continu, maar van moment tot moment. Door je bewust te worden van je invloed op deze gemoedstoestand, kan je leren dit gevoel van ‘presence’ op te roepen. Super handig voor dat spannende optreden… Onthoud goed: practice makes perfect!


Best mistakes

Heb je ooit geprobeerd een moeilijk liedje te zingen, waarbij je na eindeloos oefenen bepaalde noten nog niet raakte, niet goed uitkwam met je ademhaling of steeds bleef struikelen over dezelfde melodieën? The struggle is real with this one. Hoe frustrerend dit ook is, onthoud één ding. Succes: 20% strategie en 80% mindset.

Zingen tegen de winterdip!

Winter is here! De eerste sneeuwvlokjes hebben we gezien en dat betekent voor veel mensen het begin van een winterdipje. 
Maar wat kan je hier aan doen? Zing! 

Get out of your own way

Je kan jezelf nu eenmaal enorm in de weg zitten. De oorzaak hiervan is alleen niet altijd even duidelijk. Misschien onderschat je jezelf, of ben je bang om fouten te maken? Vind je jezelf niet goed genoeg of weet je simpelweg niet hoe je iets voor elkaar kan krijgen? Allemaal dingen die je met simpele tips en trucs uit de weg kan werken!