Smiling, Singing 

and Secrets to Succes

December is de tijd voor ontspanning, de tijd van feestdagen en goed voor jezelf zorgen. Hoe kan je dit het beste aanpakken voor jou en voor je stem? Het luisteren naar je lichaam is een goede start. Drink voldoende water, beweeg wat meer en neem op tijd je rust. Voel je je minder goed? Ga jezelf niet forceren; haal een paar keer diep adem en neem alle tijd die je nodig hebt!

Daarbij heb ik een aantal tips om je stem deze winter te laten overleven! Is je pitch niet 100%? Doe wat vocale ontspanningsoefeningen. Het ontspannen van je keel, nek en schouders zal ervoor zorgen dat je toon verbetert. Ook is zingen een stuk gemakkelijker als je ontspant; laat je kaak losser hangen en articuleer groot, vergeet niet dat ook je tong een groot verschil kan maken. Laatste tip: lach! Door je mond anders te vormen, kost het minder moeite om bepaalde tonen te raken, je uitspraak te verbeteren en volume te maken!

Hoe kom je er achter wat werkt voor jou? Tijd voor zelf-analyse! Luister naar je lichaam, en dan bedoel ik niet alleen naar je geluid. Merk op welke spieren je aanspant bij het zingen, waar je op focust en wat je gedachten je vertellen. Zing, neem waar en schrijf alles op. Door je bewust te zijn van alle processen, kan je stap voor stap gaan verbeteren!

Het komt allemaal neer op trial and error. Mijn geheim? Blijven oefenen, ervaren en houden van jezelf. Als je goed voor jezelf zorgt, jezelf genoeg liefde geeft en jezelf alle tijd gunt om te leren, zul je dat terug horen in je stem. Er is geen beter kerstcadeautje voor jezelf dan jezelf de tijd, middelen en liefde geven die je nodig hebt!

Fijne feestdagen! 


PS
Kan jij wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste oefeningen, wil jij dat er iemand mee luistert bij de zelf-analyse of ben je gewoon benieuwd naar wat je nog meer uit jouw stem kan halen?


Zingen tegen de winterdip!

Winter is here! De eerste sneeuwvlokjes hebben we gezien en dat betekent voor veel mensen het begin van een winterdipje. 
Maar wat kan je hier aan doen? Zing! 

Get out of your own way

Je kan jezelf nu eenmaal enorm in de weg zitten. De oorzaak hiervan is alleen niet altijd even duidelijk. Misschien onderschat je jezelf, of ben je bang om fouten te maken? Vind je jezelf niet goed genoeg of weet je simpelweg niet hoe je iets voor elkaar kan krijgen? Allemaal dingen die je met simpele tips en trucs uit de weg kan werken!

Rebuild

Tip van de dag: richt je vooral niet op het afleren van oude gewoonten, maar op het aanleren van nieuwe gewoonten! Het is voor velen makkelijker om te focussen op iets nieuws. 
Waarom? Ik vertel het je!