The Psychology of Music

Mensen houden van muziek, maar hier zit veel meer achter dan enkel een favoriet liedje. Wist je bijvoorbeeld dat je brein reageert op verschillende aspecten van muziek? En dat je gezondheid positief wordt beïnvloed door leuke liedjes? En dat je productiever, en misschien zelfs slimmer wordt van muziek? 


Je brein reageert op tonen, ritme en op de tekst van een liedje. Doordat hiervoor verschillende delen van de hersenen worden gebruikt, is bijna heel je brein actief bezig als het gaat om muziek. Het is dus ook niet zo gek dat muziek maken en beluisteren veel positieve effecten kent, zoals het bevorderen van creativiteit en je taalvaardigheid. Muziek heeft ook een positief effect op pijnperceptie; je ervaart pijn in veel mindere mate onder het genot van een leuk liedje, al helemaal als je meezingt! 

Al eerder heb ik het gehad over zingen als work-out. Wanneer je zingt, vergroot je je longcapaciteit, je uithoudingsvermogen en versterk je je rug- en buikspieren! Ook zal je je door deze work-out beter voelen, door de productie van noradrenaline (focus), serotonine (opwinding), het feel-good hormoon dopamine en het gelukshormoon endorfine! De productie van stresshormonen zal verminderen en je immuunsysteem krijgt een flinke boost!

Buiten een fysieke reactie, vindt er dus ook een mentale reactie plaats. Het is een boost voor je gezondheid, maar ook voor je zelfvertrouwen! Nog een extra leuk weetje: krijg je kippenvel van muziek? Dan heb je een bijzonder brein! 

Ben je al overtuigd? Kom snel langs voor een trial session, waarin ik je alles vertel wat je wilt weten over muziek en psychologie!


Zingen tegen de winterdip!

Winter is here! De eerste sneeuwvlokjes hebben we gezien en dat betekent voor veel mensen het begin van een winterdipje. 
Maar wat kan je hier aan doen? Zing! 

Get out of your own way

Je kan jezelf nu eenmaal enorm in de weg zitten. De oorzaak hiervan is alleen niet altijd even duidelijk. Misschien onderschat je jezelf, of ben je bang om fouten te maken? Vind je jezelf niet goed genoeg of weet je simpelweg niet hoe je iets voor elkaar kan krijgen? Allemaal dingen die je met simpele tips en trucs uit de weg kan werken!

Rebuild

Tip van de dag: richt je vooral niet op het afleren van oude gewoonten, maar op het aanleren van nieuwe gewoonten! Het is voor velen makkelijker om te focussen op iets nieuws. 
Waarom? Ik vertel het je!